Arme Visschers: het vergeten lied van de Vissersramp

Begin maart 1883 voltrekt zich op de Waddenzee één van de grootste rampen uit de Friese geschiedenis. De vissersvloot van Paesens en Moddergat, die gedwongen door armoe en schulden te vroeg voor de tijd van het jaar is uitgezeild, wordt verrast door een hevige storm en vergaat. Ruim tachtig mannen en jongens uit de kleine Friese kustdorpen komen om in het ijskoude water.

Muzikant schreef lied voor arme nabestaanden
De ramp heeft een enorme impact op de kleine kustdorpen. Ruim vijftig gezinnen missen hun vaders, broers of zonen en de armoe is groot zonder kostwinners. In de weken na de ramp worden er overal initiatieven opgestart om geld in te zamelen voor de inwoners. Maar veel van het ingezamelde geld blijft aan de strijkstok hangen. Documentairemaker Johann de Graaf ontdekt na onderzoek in de archieven het bestaan van het speciaal voor de ramp gecomponeerde lied ‘Arme Visschers’, geschreven door de onbekende musicus Maurice Hageman.

Het lied wordt eenmaal groots uitgevoerd in Leeuwarden, maar levert zo weinig geld op dat de musicus de kosten van het concert niet eens kan betalen. Ondanks de goede bedoelingen verschijnt er geen cent in de armlastige dorpen Paesens-Moddergat, dat al spaarzaam delen van het ingezamelde geld krijgt toebedeeld.

Lied wordt opnieuw uitgevoerd
De documentairemaker vroeg de bekende Friese zanger Gerrit Breteler om samen met muzikanten Clara Rullmann en Peter van der Zwaag het vergeten visserslied exact 130 jaar na de oorspronkelijke uitvoering opnieuw uit te voeren. Nu in Paesens-Moddergat, de dorpen waarvoor de missie van Maurice Hageman zo jammerlijk mislukte. Daarmee krijgt het muziekstuk een terechte plek in de dramatische geschiedenis van Paesens-Moddergat.

Uitzending
Dinsdag 4 juni om 17:10 uur en daarna vanaf 18:30 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie.
Zaterdag 8 juni om 10:30 uur op Nederland 2. Nogmaals te zien op zondag 9 juni om 15:30 uur op Nederland 2.

Leave A Comment