Documentaire Arme Visschers in de maak

Vrijdagavond 3 mei organiseren documentairemaker Johann de Graaf en zanger Gerrit Breteler een bijzonder concert in Paesens-Moddergat. Tijdens het concert speelt Breteler samen met muzikanten een vergeten lied dat 130 jaar geleden werd geschreven voor de nabestaanden van de vissersramp in het dorp. Het concert is speciaal gewijd aan de inwoners van Paesens-Moddergat.

Lied uit 1883 voor nabestaanden vissersramp
Johann de Graaf stuitte vorig jaar op bladmuziek van muzikant Maurice Hageman, dirigent en directeur van de muziekschool in Leeuwarden ten tijde van de vissersramp in 1883. Hageman besloot na het horen van de ramp om met een speciaal gecomponeerd lied geld in te zamelen voor de nabestaanden van de 83 omgekomen vissers in de dorpen.

Nieuwe uitvoering door Gerrit Breteler
Hoewel het muziekstuk op 4 mei 1883 groots werd uitgevoerd faalde muzikant Hageman in zijn missie om geld in te zamelen voor de armlastige dorpen. Daardoor raakte de muziek in de vergetelheid. Johann de Graaf vroeg de bekende Friese muzikant en zanger Gerrit Breteler om het muziekstuk opnieuw uit te voeren. En dat gebeurt op 3 mei, bijna exact 130 jaar later. Daarnaast speelt Gerrit Breteler ook andere bekende stukken uit zijn muzikale oeuvre.

Vissersramp
Begin maart 1883 verging de vissersvloot van Paesens-Moddergat tijdens een hevige storm. 83 mannen en jongens kwamen om in het ijskoude water. De ramp was een enorme klap voor de dorpen, die in één klap tientallen weduwen en meer dan honderd wezen telden.

Aanmelden concert
Het concert vindt vrijdag 3 mei van 20:00 tot 21:00 plaats in de Hervormde kerk van Paesens Moddergat. De toegang tot het concert is gratis. Let op, er is plaats voor honderd aanwezigen. Mocht u interesse hebben om aanwezig te zijn, stuur dan een e-mail naar: concert@johanndegraaf.nl. Reageer snel, want vol is vol. Inwoners van Paesens-Moddergat hebben bij aanmelding voorrang.

Documentaire
Tijdens het concert worden opnames gemaakt voor de documentaire Arme Visschers. Deze wordt 4 juni aanstaande uitgezonden op Omrop Fryslân en op zondag 9 juni op Nederland 2. De documentaire wordt gefilmd door cameraman Shaun Layden van Mintamatics.

Comments

3 Responses to “Documentaire Arme Visschers in de maak”
  1. Rieka says:

    Ik heb net de documentaire gezien en vond het heel mooi en indrukwekkend. Jammer dat het maar 1 keer is gespeeld. Ik had er graag bij willen zijn. Helaas hebben we in Utrecht geen omrop Fryslan meer.

  2. admin says:

    Hartelijk dank Rieka. Het was helaas een éénmalig concert, maar het lied is gelukkig nu wel vastgelegd op film. Ik heb de video toegevoegd aan het menu, onder het kopje ‘documentaires’. Zonde dat jullie daar geen Omrop Fryslan meer ontvangen.

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] hebben bij aanmelding voorrang. Tijdens het concert worden opnames gemaakt voor de documentaire Arme Visschers. Deze wordt 4 juni aanstaande uitgezonden op Omrop Fryslân en op zondag 9 juni op Nederland 2. […]Leave A Comment