Massaal protest vindt weinig landelijk gehoor

Op dezelfde dag dat er in Moskou tienduizenden betogers de straat opgaan om hun boosheid te uiten over de verkiezingen in het land, staan er in Dokkum duizenden Noordoost-Friezen te protesteren tegen het sluiten van spoedeisende hulp in het streekziekenhuis. Nog eens twintigduizend mensen zetten een handtekening tegen deze sluiting. Rusland haalt breeduit het nieuws. Die zaterdag was er bij landelijke media niets te vinden over het Dokkumse protest. Alleen EenVandaag brengt maandag een uitgebreide reportage.

De betogers en betrokkenen bij de demonstratie, die ik daags na het protest spreek om te kijken of hun opkomst enig effect heeft gehad, zijn verbolgen over het uitblijven van grote landelijke media-aandacht. Het verdwijnen van zorgfaciliteiten in een gebied dat zich als voorloper van het nieuwe zorglandschap in Nederland ziet is op z’n minst zorgwekkend voor heel Nederland, vindt men. Bovendien is het in Dokkum sinds de Elfstedentocht van 1997 niet meer zo druk geweest. En dat om te vechten voor het behoud van iets wat volgens artsen levens gaat kosten. Nieuwswaardig genoeg voor in ieder geval coverage op de mainstream media lijkt mij.

Maar het blijft stil. Alleen Rusland haalt de koppen. Daar demonstreren tienduizenden Russen luidruchtig. De tienduizenden Noordoost-Friezen, daar aan de rand van Nederland, blijven verstoken van media-aandacht. Het kan gek lopen.

Leave A Comment