Nederland vecht tegen hoog water

Een watermassa heeft zich van de uiterwaarden meester gemaakt. Zwolle, Overijssel. Foto: Johann de Graaf

De eerste week van januari 2012 staat gelijk in het teken van het hoge water in Nederland. Met name Noord-Nederland heeft het druk met het aanzwellende water dat niet weggespuid kan worden op de Waddenzee. Verzadigde dijken die lekken en zelfs doorbreken zijn het gevolg. Honderden mensen worden geƫvacueerd. Honderden hectares land stromen onder water of worden onder water gezet.

Hoge waterstand IJssel
Nadat de sluizen bij Lauwersoog en Delfzijn zijn geopend (en er hard is gewerkt aan een paar mooie reportages voor EenVandaag waaronder vanuit de lucht), zakt het water in Noord-Nederland weer. Toch zijn de problemen nog niet voorbij. Op een paar honderd meter hemelsbreed van mijn huis stroomt een steeds meer aanzwellende IJssel, waar het water steeds hoger komt te staan.

Video
Een bezoekje op zaterdagochtend levert prachtige foto’s en videobeelden op. Bekijk de foto’s en korte sfeerimpressie van het hoge water bij de IJssel, die mogelijk komende week een nog hogere waterstand bereikt. Hoe hoog de waterstand dan staat is nog niet bekend. Mogelijk bereikt het een peil vergelijkbaar met dat in 2003.

Leave A Comment