Rietsnijders Giethoorn in actie door vorst

Op de terugweg van een dag winterse verhalen en gesprekken voor het werk besluit ik niet de snelweg te nemen maar de provinciale weg langs Giethoorn. Want de plassen zijn bevroren en dat kon nog weleens wat mooie beelden opleveren. In plaats van de prachtige plassen trekt een heel ander spektakel mijn aandacht. De rietsnijders zijn hard aan het werk, want de normaal zo drassige bodem is stijfbevroren. De winter biedt prachtige werkomstandigheden aan de mannen uit Giethoorn.

Gepensioneerde doorzetter
Hier, bij Wanneperveen, werken vader en zoon samen aan het snijden van het riet. De heren komen beide uit Giethoorn. Met name de oudere man trekt de aandacht. Hoewel kranig aan het werk blijkt de senior-rietsnijder inmiddels de zeventig te zijn gepasseerd. Al van kinds af aan werkt de man in de rietvelden. En achter de geraniums zitten? Ho maar. “Zo lang je dit nog kan doen, wil ik niet achter de bloemen zitten.” Een mooie gedachte.

Zo zie je maar: het is altijd goed om de camera bij de hand te hebben. Deze momenten met het bijbehorende prachtige weer zijn zeldzaam, dus (snel) vastgelegd op de gevoelige plaat: de rietsnijders van Giethoorn in actie.

Indien mogelijk: bekijk de video 720p (HD)

Leave A Comment