Shit, de beurzen gaan weer omhoog!

Dat is even balen, de economie herstelt zich weer. Langzaam, heel langzaam kruipen de beurzen omhoog. Vanuit Amerika komen geluiden dat de banken meer vertrouwen krijgen en dat de tegenslagen in de bouw tegenvallen. Omdat alle financiële ellende in de afgelopen maanden met een westerstorm over Europa heen is gewaaid, is ook te verwachten dat de positieve geluiden uit de States in Nederland hoop doet gloren. Voor mij hoeft het nog even niet, want die crisis heeft mij persoonlijk tot nu toe alleen maar geholpen.

Net voor de crisis leken de brandstofprijzen de lucht in te schieten. Een ritje naar Hilversum en terug werd ineens een kapitale investering. Tijdens de crisis kelderden de prijzen plotsklaps, waardoor het prijspeil nu weer op dat van 2005 ligt. Een ritje Hilversum is nu weer een investering in tijd en werk in plaats van een geldelijke aderlating. Daarnaast helpt de crisis mee aan de filebestrijding. Omdat er minder vracht in het land wordt vervoerd, of bedrijven failliet zijn gegaan, rijden er minder vrachtwagens en wordt je dus niet onnodig vertraagd door inhalende truckers en zijn de files minder lang.

Offertes laten maken voor een nieuwe vloer, het aanschaffen van een keuken en een nieuwe badkamer bleek eveneens een feest te zijn. Jawel, we hebben in crisistijd een huis gekocht (godzijdank met GIW garantie). Omdat de klandizie flink is teruggelopen en de voorraden torenhoog in loodsen liggen, blijkt onderhandelen ineens makkelijker te gaan dan in ‘normale’ tijden.

Ik zag vanochtend de beurzen weer omhoog gaan. Balen? Misschien een beetje, maar het helpt wel duizenden werkloze arbeidskrachten weer op de been zodra er weer wordt geïnvesteerd. En krijgt de ondernemer, die al 25 jaar lang  trouw bij de bank zijn schulden afbetaald, ook weer een lening. Misschien krijgen de banken dan echt weer de klant in het vizier en hollen ze niet blind de goudbergen achterna. Misschien is het dan afgelopen met de brandstofprijzen en rijden we op duurzame elektriciteit. Misschien, als de welvaart weer aantrekt, leren we van de fouten die er gemaakt zijn. Tot die tijd, als de ‘misschien’ een feit is, profiteer ik nog even van de crisis…

Leave A Comment