Gelukkig: er kwam geen Elfstedentocht…

In januari was deze winter volgens het weerkundige koudegetal zowat de warmste ooit gemeten. Vorst was er nog niet geweest en de natuur maakte aanstalten om de lente alvast in te zetten. Totdat de temperaturen ineens onderuit gingen. Binnen twee weken werd deze winter kouder dan die van vorig jaar. Geen wonder dat door de snelle ijsaangroei een Elfstedentocht dichtbij leek. En ook daadwerkelijk was.

FrieslandVandaag
Dus toog een delegatie van EenVandaag (voor even FrieslandVandaag) naar standplaats Dokkum, om van daaruit de Elfstedenkoorts in Friesland te verslaan. Prachtige dagen met dito mensen, die vrijaf namen om mogelijk Elfstedenijs sneeuwvrij te maken in de hoop op dé tocht. Mooie interviews met het Rayonhoofd van Dokkum, die het beste ijs had en stilletjes vloekte toen hij woensdagavond na het negatieve bericht van het Elfstedenbestuur naar huis reed. De hoop werd in één keer de kop ingedrukt: geen tocht. Jammer voor ons televisiemakers, jammer voor de rijders en jammer voor de commerciële partijen.

Gelukkig geen Elfstedentocht
Toch heeft het niet doorzetten van de Tocht der tochten een groot bijkomend voordeel gehad. Iedereen kon het weekend namelijk volop genieten van git- en gitzwart ijs op de noordelijke Elfstedenroute. Zelden waren er zulke mooie omstandigheden om zelf te schaatsen onder een stralende zon. Massa’s mensen stonden op het ijs en ook ik heb kilometers kunnen rijden. Het is maar goed dat die Elfstedentocht er dit bewuste weekend niet is gekomen. Want dan hadden massa’s mensen aan de kant gestaan zonder maximaal zelf te genieten wat de natuur hen gaf: prachtig recreatief ijs. Op naar de lente.

Bekijk de FrieslandVandaag-reportages.

 

Leave A Comment